3 Temmuz 2012 Salı

İlham Gencer'in Los Çatikos grubu



Los Çatikos, 1960'lı yıllarda İlham Gencer'in açtığı "Çatı Kulübü" birçok ünlü sanatçının sahne aldığı, önceleri bu kulüpte caz ve pop tarzlarında söyleyen sahne alan şarkıcılar sonraki yıllarda kendi bilinen tarzlarına dönmüştür. Bunun üzerine İlham Gencer burada çeşitli şarkıcılarla oluşturduğu gruba "Los Çatikos" adını vermiştir.

İlham Gencer Şişli'de bulunan "Çatı Kulübü"'nün nasıl Loç Çatikos grubuna dönüştüğünü şu sözlerle açıklamıştır:"Bir gün arkadaşlarla beraber Les Cakaras'ın plaklarını dinliyorduk. Dikkatimizi bir şey çekti. Bu güzel orkestraların hepsi Les Cakaras, Los Paraguayos, Los Indios gibi isimlerden kuruluydu. Sonra arkadaşlar bizim Çatı (kulübün adı) niye Çatikos olmasın dediler. Hepimiz buna hemen ısındık ve karar verdik. Ve böylece ismimiz Los Çatikos olarak kaldı.”
Orkestra üyeleri şöyleydi: İlham Gencer, Orhan Avşar, Mehmet Tosun, Rüçhan Çamay, Sabahattin Tosun, Ajda Pekkan



1962 senesi ses dergisinde ilham gençer ve orkestrası los çatikos
 osman ilham gençer - sabahattin tosun - mehmet tosun - orhan avşar - ajda pekkan

(SeS Müzik Albümü - Hazırlayan : Renda Poğda)

Orkestralarımızı tanıtmaya bu haftada İlham Gençer ve topluluğu ile devam ediyoruz. Türkiye'de ilk sinema şovunu yapan Gençer şimdi televizyona hazırlanıyor...1962



Fotoğrafta görülen "Los Çatikos" orkestrası büyük hayranı olan bir topluluktur. Altta ve üstte İlham Gençer ve arkadaşları toplu halde görülmektedir.

Memleketimizin sevilen piyanist ve entertaiment'i İlham Gençer bu defa bateri'de Sabahattin Tosun, bas'ta Mehmet Tosun, bandoneon'da Orhan Avşar'dan kurulu topluluğuna yeni bir isim buldu : "Los çatikos". Sahibi bulunduğu gece kulübünden ilham alarak adlandırdığı bu yeni topluluğun adının hikayesini anlattı : "Bir gün arkadaşlarla beraber Les Çakaras'ın plaklarını dinliyorduk. Dikkatimizi bir şey çekti. Bu güzel orkestraların hepsi Les Çakaras, Los Paraguayos, Los Indios gibi isimlere sahipti. Sonra arkadaşlar bizim Çatı niye Çatikos olmasın dediler. Hepimiz buna ısındık ve hemen karar verdik. Ve böylece ismimiz kendi aramızda Los Çatikos olarak kaldı."
Daha ziyade tropikal müzik yapan bu başarılı toplulukta usta şantöz Rüçhan Çamay'dan başka genç ve kabiliyetli şarkıcı Ajda Pekkan'da yer alıyor. Zarif yapısı, tatlı ve yumuşak sesiyle bir hayli dikkati çeken Ajda aynı zamanda İlham Gençer'den müzik ve armoni dersleri alıyor.
Bir müddet önce eşi Ayten Alpman'dan ayrılan İlham Gençer şimdilik evlenmeyi düşünmediğini söylüyor. Müzik hayatında unutamadığı hadiseyi yine kendi ağzından dinleyelim :

"Bazı hadiselerin olduğu 6-7 Eylül gecesiydi. Fuardaki birçok pavyon ve kulüp tahrip edilmişti. İzmir fuarındaki bir pavyonda çalışıyordum. Sıra benim çalıştığım lokale gelmişti. Binlerce kişilik numayişçi bir grup gece kulübünün önüne geldi. Çok heyecanlanmıştım. Müziği bırakıp kalabalığın karşısına çıktım. Onlara heyecanlı bir konuşma yaptım. Sonra hep beraber İstiklal marşını söyledik. Arkasından binlerce kişilik kalabalığı verdiğim komutlarla ve Dağ başını duman almış marşı ile bir asker nizamı içinde dağıttım..."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder